«Όταν πληγώνει ο έρως»: Μια κινηματογραφική “απάτη”

Στις 31 Μαρτίου 1930 έκανε πρεμιέρα και μια τρίτη ταινία με τίτλο «Όταν πληγώνη ο έρως». Υποτίθεται ότι ήταν «το πρώτον ελληνοαμερικανικόν έργον», η ιστορία του οποίου «αρχίζει από την Αθήνα και τελειώνει σ’ ένα ρωμαντικό χωριουδάκι της Αμερικής», με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικάνων ηθοποιών. Στην πραγματικότητα, όμως, επρόκειτο απλά για μια αμερικανική ταινία, εμπλουτισμένη με ελάχιστες ελληνικές σκηνές, η οποία δεν προβλήθηκε καν στην ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ – τουλάχιστον όχι ως δήθεν «ελληνοαμερικανική» παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, παραγωγός και σκηνοθέτης ήταν ο Ιωάννης Δούκας, διευθυντής φωτογραφίας ο Δημήτρης Μεραβίδης, ενώ φέρονται να συμμετείχαν οι ηθοποιοί Κώστας Παπανικολάου και Θεόδωρος Τράγκας. Δεν είναι, όμως, γνωστά, περισσότερα στοιχεία, ενώ διαφωτιστικές δεν είναι ούτε οι διαφημίσεις για την προώθηση της ταινίας στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο, καθώς δεν αναφέρονταν τα ονόματα έστω των βασικών συντελεστών!

Δεν δημοσιεύθηκαν κριτικές στις εφημερίδες παρά μια καταχώρηση του κινηματογράφου «Απόλλων»:
«Πληγώνει όχι μόνον η θαυμασία πλοκή του έργου, αλλά και ο Χριστόφορος με την βαρκαρόλλα του, την οποίαν ετραγούδησαν όλοι οι θεαταί και η οποία έγινεν από της πρώτης στιγμής το τραγούδι της Αθήνας.
«Πληγώνει ο έρως»... με της Ζακυνθινές καντάδες, «πληγώνει ο έρως»... με της θαυμάσιες ρωμάντζες. Και αν δεν είσαι ερωτευμένος, θα πληγωθής και θα ερωτευθής. Το σύνθημα λοιπόν της εβδομάδος αυτής: Όλοι στον «Απόλλωνα», που προβάλλεται το αριστούργημα «Όταν πληγώνει ο έρως», με συνήθεις τιμάς, ταινία η οποία, όπως θα αντιληφθήτε, θα αποτελέση σταθμόν εις την Ελληνικήν Κινηματογραφίαν»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου