Η πρώτη κινηματογραφημένη βάφτιση και άλλα ζουρνάλ του 1915


Αν το 1914 τη διαφορά έκανε η κινηματογράφηση του πρώτου γάμου του «Λευκού Σταυρού», το ζουρνάλ-έκπληξη του 1915 ήταν η κινηματογράφηση της βάφτισης της μικρούλας Σοφίας Δεϊμέζη από το Λέστερ. Το κοριτσάκι ήταν το μικρότερο από τα οκτώ, δέκα ή... δώδεκα παιδιά του χρηματιστή Δεϊμέζη – ο αριθμός διέφερε από εφημερίδα σε εφημερίδα. Το κινηματογραφικό – και όχι μόνο – ενδιαφέρον προκλήθηκε από την ανακοίνωση του βασιλιά Κωνσταντίνου ότι ο ίδιος θα βάφτιζε το κοριτσάκι. Για πρώτη φορά ο βασιλιάς θα βάφτιζε το παιδί ενός υπηκόου του, μόνο που τελικά δεν προσήλθε ο ίδιος, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον υπασπιστή του, το Σκουμπουρδή, ο οποίος βάφτισε «επ’ ονόματι του βασιλέως» απογοητεύοντας όσους συνέρρευσαν στην οικία Δεϊμέζη (οδός Σμύρνης 5 – πάροδος Αχαρνών), όπου πραγματοποιήθηκε το μυστήριο, το απόγευμα της 19ης Απριλίου 1915.


Η πρωτοβουλία αυτή του Κωνσταντίνου είχε αφενός δημοσιοσχετίστικο και αφετέρου συμβολικό χαρακτήρα, για να ενθαρρυνθεί η αύξηση των γεννήσεων. Εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι στο εξής ο βασιλιάς – πάντα διά αντιπροσώπων – θα βάφτιζε το όγδοο παιδί κάθε οικογένειας. Στους επόμενους δεκατρείς μήνες φέρονταν να είχαν βαφτιστεί εξακόσια παιδιά κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ το κόστος των βαφτίσεων υπολογίστηκε σε 60.000 δρχ.
Η βάφτιση της μικρής Σοφίας πραγματοποιήθηκε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Δεϊμέζη. Επειδή όμως οι τεχνικές δυνατότητες δεν επέτρεπαν την κινηματογράφηση σε εσωτερικό χώρο, όταν η τελετή ολοκληρώθηκε, όλοι κατέβηκαν στην αυλή και προσπάθησαν να την αναπαραστήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Ώστε το κοριτσάκι βαφτίστηκε δύο φορές για χάρη του κινηματογράφου!
Η μικρούλα Σοφία Δεϊμέζη


Ενδεικτικός Κατάλογος των ζουρνάλ που προβλήθηκαν το 1915

4 Ιανουαρίου :
(Βασιλικό θέατρο)
Αναπαράσταση του έργου του συλλόγου «Αγία Φιλοθέη».  [Παραγωγή «Αθήνη Φιλμς»]
9 Ιανουαρίου :
(Δημοτικό θέατρο)
Στα πλαίσια εσπερίδας των προσκόπων προβλήθηκε 20λεπτη ταινία με την αναδάσωση της Αττικής και με σκηνές από την επίδειξη των ομάδων Αθηνών και Πειραιώς στο Στάδιο.
12 Ιανουαρίου :
(Πάνθεον)
Η γιορτή της αγίας Βαρβάρας στο πυροβολικό παρουσία του βασιλιά. [«Αθήνη Φιλμς»]
22 Ιανουαρίου :
(Πάνθεον)
Μαζί με την «Γκόλφω» προβλήθηκαν ζουρνάλ των οίκων «Αθήνη», «Λέστερ» και «Λεόνς»: 1) Τα γυμνάσια του ιππικού [ταινία της «Αθήνη-Φιλμς»], 2) Τα Μετέωρα, 3) Διασκεδάσεις των μικρών πριγκίπων του Οίκου της Ελλάδος (στο βασιλικό κήπο, στο Φάληρο και στον Άγιο Κοσμά), 4) Επίσκεψη του ελληνικού θωρηκτού «Λήμνος» (σε κάποια στιγμή εμφανιζόταν ο Βενιζέλος να σκαρφαλώνει στο ψηλότερο σημείο του πλοίου), 5) Έναρξη της εκθέσεως του Γάλλου ζωγράφου Ζωρζ Σκοτ παρουσία του βασιλιά.
6 Φεβρουαρίου :
(Πατέ Αττικόν)
«Η άφιξις του στρατηγού Πω εις Αθήνας»: ο στρατηγός στην Ακρόπολη, στο Μου­σείο, στη γαλλική πρεσβεία, στα ανάκτορα   [«Αθήνη Φιλμς»]
16 Φεβρουαρίου :
(Δημοτικό θέατρο)
Επίδειξη ελληνικών τοπίων στα πλαίσια εσπερίδας του Συλλόγου Ερασιτεχνών υπέρ των άπορων παιδιών του «Παρνασσού».
6 Μαρτίου :
(Πάνθεον)
«Ιδιωτική εκπαίδευσις εν Ελλάδι»: το Λύκειο του Μεταξά και οι χοροί του Σταδίου
9 Μαρτίου :
(Κυβέλης)
Οι χοροί των Ελληνίδων στο Στάδιο (ταινία 1000 μέτρων σε 3 μέρη)
12 Μαρτίου :
(Πάνθεον)
«Η αυτόνομος Ήπειρος»: Τα άγρια βουνά της Βορείου Ηπείρου, οι μαγευτικές τοπο­θεσίες της κοιλάδας του Δρίνου, το γραφικό Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα, οι αγωνιστές Ζωγράφος, Καραπάνος, Δούλης, οι αξιωματικοί του Ηπειρωτικού στρατού κλπ.
1 Απριλίου :
(Πατέ Αττικόν)
«Ζουρνάλ των Αθηνών»: Οι γιορτές της 25ης Μαρτίου
22 Απριλίου :
(Παλλάς)
Η βάφτιση της αναδεκτής του βασιλιά, Σοφίας Δεΐμέζη   [Ταινία του Λέστερ]
24 Απριλίου :
(Παλλάς)
Ο βασιλιάς στα Παραπήγματα τσουγκρίζει κόκκινα αυγά με τους στρατιώτες
24 Απριλίου :
(Απόλλων)
Η αποθεωτική υποδοχή του Βενιζέλου στην Αίγυπτο.
1 Μαΐου :
(Πάνθεον)
Η υποδοχή του Βενιζέλου στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Η συνάντησή του με το Σουλτάνο της Αιγύπτου, πρίγκιπα Ομάρ Τουσούν.  [Παραγωγή της «Αθήνη-Φιλμς»]
7 Μαΐου :
(Παλλάς)
Η φιλανθρωπική γιορτή στο Ζάππειο, που είχε πραγματοποιηθεί τέσσερις μέρες νω­ρίτερα: η κίνηση του κόσμου στα περίπτερα, οι μουσικές, η βασιλική οικογένεια, οι εφορεύουσες πωλήτριες στα μπαρ, στις κούνιες, στα κυλικεία, στους αργαλειούς κλπ. 
2 Νοεμβρίου :
(Παλλάς)
Η τελετή για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης: Η μεγάλη στρατιωτική επιθεώρηση και παρέλαση ενώπιον του βασιλιά, της βασιλικής οικογένειας, υπουργών, στρατηγών, επισήμων κλπ., που πραγματοποιήθηκε στα Παραπήγματα.
23 Νοεμβρίου :
(Πάνθεον)
Η ταινία της Επιστράτευσης και τα γυμνάσια ενός ελληνικού τάγματος αυτοκινήτων.
* Το 1915 χρονολογείται και μια ταινία του αθηναϊκού παραρτήματος Πατέ με την πολεμική προετοιμασία των Ελλήνων στρατιωτών (κυρίως του ιππικού), που περιλήφθηκε στη σειρά «Pathe News No. 63». Τέλος, αξίζει να επισημανθεί και μια ταινία ελληνικού ενδιαφέροντος με σκηνές από τον εμβολιασμό νοσοκόμων σε γιότ του Ερυθρού Σταυρού για να προφυλαχθούν από τον τύφο και τη βλογιά («Hearst-Selig News Pictorial No.31»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου