«Καπετάν Σκορπιός»


Ακόμη μία κωμωδία του Τόγχκο Μεζράχι ήταν ο «Καπετάν Σκορπιός», ο οποίος όμως φαίνεται ότι προπολεμικά προβλήθηκε μόνο στον κινηματογράφο «Ρεγκάλ» του Καΐρου (από τις 30 Μαΐου 1938), καθώς διαφήμιση της ταινίας δεν συναντούμε στο πρόγραμμα κάποιου κινηματογράφου της Αθήνας ούτε καν στην Αλεξάνδρεια!


Πώς εξελισσόταν όμως το σενάριο της ταινίας:
Ο «Καπετάν Σκορπιός», ένας καπετάνιος του γλυκού νερού, και ο εκ Σμύρνης παντοπώλης Κιρκόρ είναι οι κληρονόμοι κάποιου κοινού συγγενή τους, ενός Έλληνα εμπόρου, ο οποίος τους άφησε με τη διαθήκη του ολόκληρη την κολοσσιαία περιουσία του, αλλά υπό ορισμένους όρους. Αλλιώς, η περιουσία θα περιέλθει σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Οι επίδοξοι κληρονόμοι φθάνουν στην Αίγυπτο, όπου μπλέκονται σε διάφορες περιπέτειες. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την άφιξη της θερμόαιμης και ωραίας συζύγου του Κιρκόρ, με την οποία ξετρελλαίνεται ο Καπετάν Σκορπιός. Το αποκορύφωμα των περιπλοκών αποτελεί η έλευση της αντιπροσώπου του φιλανθρωπικού σωματείου, για να επιβλέψει την ακριβή εκτέλεση των όρων της διαθήκης. Ερωτεύεται τον Καπετάν Σκορπιό, χωρίς όμως να τολμά να ομολογήσει το αίσθημά της, για να μη θεωρηθεί συμφεροντολόγα.
Τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα για τους υποψηφίους κληρονόμους, οι οποίοι χάνουν τα κληρονομικά τους δικαιώματα. Τότε η αντιπρόσωπος εξομολογείται στον Καπετάν Σκορπιό το αίσθημά της, στο οποίο είχε αρχίσει ν’ ανταποκρίνεται κι εκείνος. Αλλά ενώ ο καπετάνιος του γλυκού νερού είχε αρχίσει να παρηγορείται για το χάσιμο της κληρονομιάς και να βρίσκεται στο στοιχείο του πλέοντας σε ωκεανούς ερωτικής ευτυχίας, μπαίνει σε νέους μπελάδες. Έρχεται η είδηση ότι σύμφωνα με μυστικό όρο της διαθήκης, ολόκληρη η κληρονομιά περιέρχεται σ’ εκείνον και αυτός με τη σειρά του περιέρχεται σε μεγάλη αμηχανία!

Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο Γιάννης Κυπαρίσσης. Πρωταγωνιστούσαν οι:
Παρασκευάς Οικονόμου (Καπετάν Σκορπιός), Ρένα Ντορ (η αντιπρόσωπος του σωματείου), Νίνα Μπαλαδήμα, Δέσποινα Παναγιωτίδου, Διανέλλος, Τζινιόλης, Καλογερόπουλος κ.ά.

 Ένα σύντομο σχόλιο για την ταινία φιλοξένησε το Φως του Καΐρου, σύμφωνα με το οποίο, το έργο «σκορπά την ευθυμίαν και το γέλοιο», οι δε πρωταγωνιστές ήταν «άφθαστοι» στους ρόλους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου