Επίκαιρα του 1923

Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ

Με τη σκιά της Μικρασιατικής καταστροφής να πέφτει βαριά στον απανταχού ελληνισμό, το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός του 1923 ήταν η ταινία των αιχμαλώτων, που είχε γυριστεί ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και ξεκίνησε να προβάλλεται στα «Διονύσια» από τις 18 Απριλίου. «Ήτο πλέον καιρός να δοθή μεγαλειτέρα δημοσιότης εις την φρικιαστικήν κατάστασιν εις την οποίαν μας επεστράφησαν οι μεγαλομάρτυρες αυτοί Έλληνες αιχμάλωτοι από την Κεμαλική Κόλασιν» σχολίαζε η Πατρίς, επισημαίνοντας ότι η ταινία έπρεπε να προβληθεί και στο εξωτερικό.

Έντονα ήταν τα συναισθήματα των Ελλήνων θεατών, τα οποία αποτυπώθηκαν γλαφυρά στο παρακάτω σχόλιο της εφημερίδας Έθνος:
«Από το ένα μέρος: «μανάρια», κατά την έκφρασιν κάποιου θεατού, τόσον ευδιάθετα, ώστε να βελάζουν πατριωτικούς λόγους μόλις έφθασαν εις την Σμύρνην· και από το άλλο: σκελετοί ζωντανοί και λίθινοι. [...] Επάνω εις την οθόνην η φρίκη προσλαμβάνει, νομίζει κανείς, εξαιρετικήν ενάργειαν και υποβλητικότητα. Τα ανθρώπινα κουρέλια, η εικών της ερημώσεως, που παρουσιάζει το Και και αι ελληνικαί συνοικίαι της Σμύρνης, απλώνουν εμπρός εις τα μάτια παραστατικώς όλον τον σπαραγμόν της απεράντου ελληνικής τραγωδίας. Είνε τ' αποτελέσματα της «νίκης της 1ης Νοεμβρίου». Τ' αψευδή τεκμήρια της τουρκικής θηριωδίας. Διδάγματα και διά τους Έλληνας και διά τους ξένους».

Αυτή ήταν η πρώτη, αλλά όχι και η μοναδική ταινία από τη Μικρασιατική τραγωδία. Λίγες μέρες αργότερα (από τις 30 Απριλίου), στο «Σπλέντιτ» θα προβάλλονταν εικόνες από την κατεστραμμένη Σμύρνη - πιθανότατα ξένου κινηματογραφικού οίκου - που επίσης συνοδεύονταν από τις σκηνές της ανταλλαγής των αιχμαλώτων. Εύλογα υποθέτουμε ότι ακολούθησαν και άλλες ταινίες, αφού άλλωστε υλικό λήφθηκε από κινηματογραφικούς οίκους απ’ όλον τον κόσμο.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Την ίδια χρονιά γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ για τα Μετέωρα, που φέρεται να κινηματογράφησε ο Μιχαήλ Δόριζας, ένας ελληνοαμερικανός καθηγητής από τη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Εμπρός, η ταινία των Μετεώρων κινηματογραφήθηκε το Μάιο του 1923 από τους Αμερικανούς Μπριξ Μπαδώ και Σοτσάκ στα πλαίσια λήψης σειράς ταινιών από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ένα φιλμ από τα αμερικανικά ορφανοτροφεία της Σύρου. Πιθανότατα, πρόκειται για την ταινία «Cloisters in the Clouds» [δηλαδή «Μοναστήρια στα Σύννεφα»], που ξεκίνησε να προβάλλεται στις ΗΠΑ από τις 28.10.1923 με θέμα τα μοναστήρια των Μετεώρων.

ΠΑΤΡΙΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Από τις 14 Μαΐου 1923, στον κινηματογράφο «Ιντεάλ» της Πάτρας, οι κάτοικοι της αχαϊκής πρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ταινία επικαιρότητας τοπικού ενδιαφέροντος σχετικά με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού: όλα όσα διαδραματίστηκαν, οι εκφωνήσεις λόγων από τους επισήμους και πλάνα με τα πλείστα γνωστά Πατρινά πρόσωπα της εποχής. Οι εφημερίδες της πόλης σημείωσαν ότι η ταινία διέθετε ελληνικές επιγραφές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο οπερατέρ.

Πηγές:
Δημοσιεύματα των εφημερίδων Έθνος (Απρίλιος 1923), Εμπρός (Μάιος 1923), Νεολόγος Πατρών (Μάιος 1923), Πατρίς (Απρίλιος 1923) και του περιοδικού The Motion Picture News (Οκτώβριος 1923).

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οι ταινίες του Μιχαήλ Μιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου