Ζουρνάλ και άλλα του 1933

-- Στις 2 Μαρτίου ξεκίνησε να προβάλλεται η ταινία του Μιχάλη Γαζιάδη από τα εγκαίνια του μαιευτηρίου «Μαρίκας Ηλιάδη» στις 16 Φεβρουαρίου.

-- Ο εορτασμός της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Τσαλδάρης, ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, επίσημοι και αντιπρόσωποι ξένων κρατών εν αναμονή της παρέλασης προ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Ταινία της «Νταγκ φιλμ».

-- Η θρησκευτική γιορτή της 15ης Αυγούστου.

-- Οι βαλκανικοί αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.

-- Ο αγώνας πάλης του Τζιμ Λόντου εναντίον του Κόλα Κβαριάνυ, του αποκαλούμενου και ως «ρωσική αρκούδα», που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο στις 22 Οκτωβρίου. Γυρίστηκαν δύο ταινίες: μία της «Κοσμοπόλιταν-Φιλμ», που ήταν και η επίσημη ταινία του αγώνα, και μία της «Νταγκ». Τουλάχιστον η μία από τις δύο ταινίες περιείχε σκηνές και από τις προπονήσεις των δύο αθλητών. Ήταν τόσο μεγάλη η απήχηση των ταινιών αυτών, ώστε πολλά παιδιά έπαιζαν πάλη μιμούμενα το «αεροπλάνικό κόλπο» του Τζιμ Λόντου, όπως το είχαν δει στον κινηματογράφο, καταλήγοντας – ορισμένα εξ αυτών – στο φαρμακείο με τραύματα!

-- Η... παρωδία πάλης του Δημητρέλλη με το Σίκυ στο Στάδιο στις 17 Δεκεμβρίου.

-- Γεγονότα του 1932 και του 1933 περιείχε η «πρώτη ελληνικήν ομιλούσα εφημερίδα», που προβλήθηκε στο Κάιρο τον Ιούνιο. Ήταν παραγωγή της «Φοξ Νιούς Μούβιτον» και μεταξύ άλλων κατέγραφε: τις καταστροφές από τους σεισμούς της Χαλκιδικής, συνέντευξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη «Φοξ Μούβιτον», το Άγιο Πάσχα στα Ιεροσόλυμα, τον εορτασμό των Θεοφανείων από την ελληνική παροικία στη Φλόριντα, την ζωή στις Σπέτσες και τις σχολές του νησιού κλπ.

--  Διάφορα γεγονότα του 1933 περιλαμβάνονταν στην «εφημερίδα Νταγκ», που προβλήθηκε στο Κάιρο το Δεκέμβριο: η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κηφισιά, ποδοσφαιρικοί αγώνες και η σύλληψη του διεθνή λωποδύτη Ζαν Μπεζίνεκερς εν μέσω του Πολυχρονόπουλου, κατηγορουμένου ως ηθικού αυτουργού για την απόπειρα κατά του Βενιζέλου.

-- «Η Ελλάς ομιλεί προς τα τέκνα της» ήταν ο τίτλος της ταινίας των αδερφών Δρίβα, που πρωτοπροβλήθηκε στις αίθουσες «Πάλλας» και «Σπλέντιτ» το Μάιο του 1933. Εμπλουτισμένη εκδοχή της φαίνεται ότι ήταν η φωνοταινία «Η Ελλάς ομιλεί», που παρουσιάστηκε από την ελληνοαμερικανική «Athena Film» στους Έλληνες της Νέας Υόρκης το Μάρτιο του 1934, την οποία ο Εθνικός Κήρυξ περιέγραφε ως «διδασκαλία για τα παιδιά και για μας τους μεγάλους». Αποτελούσε συρραφή παλιότερων ζουρνάλ, όπως η ακολουθία του Επιταφίου στο Μητροπολιτικό Ναό, η γιορτή του Πάσχα στα Παραπήγματα, η πάλη του Λόντου με τον Κβαριάννυ, η γιορτή του Λυκείου των Ελληνίδων κλπ. μαζί με εικόνες από την καθημερινή ζωή στην επαρχία, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων και μια περιήγηση στην Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου, την Πε­λοπόννησο, τη Στερεά και τη Θεσσαλία.

διαφημιστικές ταινίες:
-- Τον Αύγουστο, ο Μχάλης Γαζιάδης κινηματογράφησε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της οινοποιητικής εταιρίας «Αχάια» στην περιοχή Κλάους, όπως και όλη τη δουλειά των εργατών κατά την ώρα του τρύγου, τη μετα­φορά των καλαθιών στο εργοστάσιο και στο τμήμα κατεργασίας σταφυλιών, τη μεταφορά του μούστου στις κάβες και όλες τις εργασίες που γίνονται εκεί (ζύμωση, μετάγγιση στα βαρέλια, μποτιλιάρισμα κλπ.).

-- Η «Νταγκ-Φιλμ» κινηματογράφησε τα εργοστάσια της Χαρτοποιίας Αιγίου: οι μηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας αξίας 105.000.000 δρχ., η κίνηση του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού που αριθμούσε 702 πρόσωπα, οι περίφημοι ατμοστρόβιλοι και τα διάφορα παραγόμενα είδη (χαρτιά τυπογραφίας, γραφής, πολυτελείας, περιτυλίγματος, υγιεινής και όλα τα είδη χαρτονιών). Πρώτη προβολή στο «Αττικόν» από 9 Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου