Ο πρώτος κινηματογραφημένος γάμος

Μεταξύ των πολλών ελληνικών ζουρνάλ που προβλήθηκαν στις αίθουσες το 1914, αξίζει να σταθού­με λίγο περισσότερο σε μία ταινία, που προβλήθηκε τέσσερις μονάχα ημέρες (20-23 Σεπτεμβρίου στο «Παλλάς»), αλλά είχε την πρωτοτυπία ότι κατέγραφε τον πρώτο κινηματογραφημένο γάμο στην Ελλάδα.
Ο γάμος αυτός είχε τελεστεί στις 31 Αυγούστου. Ο γαμπρός και η νύφη δεν ήταν διασημότητες της εποχής, αλλά ένα φτωχό ζευγαράκι από το Μενίδι. Κι όμως παρευρέθηκαν πάνω από χίλιοι, απρόσκλητοι καλεσμένοι, ενώ φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Ο λόγος; Ήταν ο πρώτος γάμος του «Λευκού Σταυρού», του οργανισμού που είχε ιδρύσει ο ποιητής Σπύρος Ματσούκας με στόχο να προικίσει και να παντρέψει ορφανές θυγατέρες και αδερφές πεσόντων των βαλκανικών πολέμων.

Η νύφη ονομαζόταν Σοφία Μουστακάτου κι ο αδερφός της είχε σκοτωθεί στο Μπιζάνι. Ο γαμπρός ονομαζόταν Δημήτριος Κοτόρης, καταγόταν από τη Βόρειο Ήπειρο και ήταν αρτοποιός. Η τελετή πραγ­ματοποιήθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας του Μενιδίου και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονί­κης Γεννάδιος, ενώ κουμπάρος του ζευγαριού έγινε ο Σκουμπουρδής, υπασπιστής του βασιλιά. Από την τελετή δεν έλειπε φυσικά ο Ματσούκας, επικεφαλής της πομπής που συνόδευσε τη νύφη από το φτωχικό της σπίτι στην εκκλησία, ενώ εκτέλεσε και χρέη δεξιού ψάλτη.

Το παρόν έδωσαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της κοινότητας Μενιδίου, αλλά και πολίτες από διάφορα σημεία της Αθήνας, κυρίως κοσμικοί που δεν έχασαν την ευκαιρία για μια εκδρομή στην αττική ύπαιθρο. Την υπαίθρια γαμήλια τελετή κινηματογράφησαν δύο οίκοι, τα ονόματα των οποίων ωστόσο δεν αναφέρθηκαν σε κάποιο δημοσίευμα, λαμβάνοντας σκηνές από τα μπαλκόνια των γειτονικών σπιτιών κι από τα σκαλοπάτια του ναού. Η κινηματογράφηση συμπεριέλαβε το χορό του Ησαΐα μέχρι το ξεκίνημα της πολυπληθούς πομπής, που μετά την τέλεση του γάμου κατευθύνθηκε στο σπίτι του γαμπρού.

Κατ' εξαίρεση, τρεις φωτογραφίες από το γάμο των δύο Μενιδιωτών, που έγραψαν ιστορία χωρίς να το συνειδητοποιούν, όπως δημοσιεύτηκαν στον τύπο της εποχής.

Πηγές:
Όλες οι πληροφορίες για το γάμο προέρχονται από δημοσιεύματα των εφημερίδων Εμπρός, Νέα Ημέρα Τεργέστης και Πατρίς σχετικά με το γάμο.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Σιλουέττες του Παπαγάλλου»: Η πρώτη ταινία με σκίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου