Ζουρνάλ και άλλα του 1938


-- Τρεις τουλάχιστον ταινίες της «Νταγκ Φιλμ»: α) Ο γάμος του Παύλου και της Φρειδερίκης στη Μητρόπολη Αθηνών στις 9 Ιανουαρίου, β) Η κηδεία του πρίγκιπα Νικολάου στις 12 Φεβρουαρίου και γ) Η τελετή απόθεσης της καρδιάς του βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν στην Ολυμπία στις 26 Μαρτίου.

-- Η υποδοχή του Μεταξά στο Γεωπονικό Συνέδριο της Λάρισας από τους αγρότες της Θεσσαλίας.

-- Η γιορτή του Αγνώστου Στρατιώτη και ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου. Ταινία ομιλούσα.

-- Ο εορτασμός της «εθνικής εργατικής Πρωτομαγιάς» στον Πειραιά. Η ταινία περιελάμβανε και ολόκληρη την ομιλία του Μεταξά προς τον εργατοϋπαλληλικό κόσμο, που – ήθελε δεν ήθελε – υποχρεώθηκε να συμμετάσχει («αυθόρμητα») στη φιέστα του καθεστώτος.

-- Ο εορτασμός της 4ης Αυγούστου σε Αθήνα και επαρχία. Ταινία ομιλούσα και ηχητική.

-- Τα γυμνάσια του ελληνικού στόλου στο Σαρωνικό.

-- Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου στην είσοδο του Πεδίου του Άρεως στις 9 Οκτωβρίου.

-- Στις 6 Ιουνίου 1938, στον κινηματογράφο «Παλλάς» διοργανώθηκε ολόκληρη φιέστα με την παρουσία πολλών επισήμων για την προβολή τεσσάρων ταινιών της ελβετικής κινηματογραφικής εταιρίας «Terre et Mer», στην οποία είχε απευθυνθεί το καθεστώς Μεταξά για τη διεθνή τουριστική προβολή της χώρας, αντί να απευθυνθεί σε Έλληνες οπερατέρ (ώστε με αυτήν την ευκαιρία να επιδεικνύονταν διεθνώς και οι ικανότητες της ελληνικής κινηματογραφίας, όταν μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια είχαν ληφθεί πολλές ταινίες, που αναδείκνυαν τις ελληνικές ομορφιές, από ξένους κινηματογραφικούς οίκους, όπως π.χ. η γαλλική ταινία με τις Κυκλάδες, που είχε συναρπάσει το ευρωπαϊκό κοινό το 1932). Ακόμα και η μουσική επένδυση των φιλμ ήταν δημουργία Ελβετού συνθέτη!
Οι ταινίες της «Terre et Mer», τα γυρίσματα των οποίων διήρκεσαν επτά μήνες, παρουσίαζαν τοπία και σκηνές από την ζωή σε Κυκλάδες (Μύκονος, Δήλος, Πάρος και Νάξος), Αθήνα (αρχαία μνημεία και σύγχρονη ζωή), Πελοπόννησο (Ακροκόρινθος, Ολυμπία, Σπάρτη, Μυστράς, Μονεμβασιά, Επίδαυρος, Ναύπλιο) και Σαντορίνη.

-- Παραγωγής Μαυρίκιου Νόβακ ήταν η ταινία «Η Ελλάς  του 1938 ομιλεί», που προβλήθηκε στη Νέα Υόρκη (1 έως 8.05.1938, στο «Miami Theatre»), όμως περιελάμβανε γεγονότα παλιότερων ετών: τα εγκαίνια της Γεωργικής Έκθεσης στο Ζάππειο χο­ροστατούντος του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, την επίσκεψη του βασιλιά στα εργοστάσια της καπνοβιο­μηχανίας Παπαστράτου, τη λαμπαδηδρομία εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του Βερολίνου (το 1936), την καθιέρωση των σχολικών γυμνασίων στα σχολεία της βορείου Ελλάδας, την τελετή ανακήρυξης του Μεσολογγίου σε Ιερή Πόλη, τις γιορτές των Ανθέων στον Πύργο Ηλείας, τη νίκη του Λόντου στο Παναθη­ναϊκό στάδιο και τον ευχαριστήριο λόγο του προς τους Έλληνες θεατές, που τον αποθέωσαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου