Ταινίες από τη Δράμα και την Καβάλα

Το διήμερο 4 και 5 Φεβρουαρίου 1926 στη μοναδική χειμερινή, κινηματογραφική αίθουσα της Δράμας («Μέγας Κινηματογράφος») γράφτηκε ιστορία με την προβολή δύο κωμικών ταινιών μικρού μήκους, που είχαν κινηματογραφηθεί στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα.

Η προαναγγελία των ταινιών στον τοπικό τύπο έγινε από τις 19 Ιανουαρίου, όμως στις σχετικές διαφημίσεις αναφερόταν μόνο τ' όνομα του οπερατέρ Θεόδωρου Νικολέρη. Από κει και πέρα, δυστυχώς, δεν μπορούμε ν' αντλήσουμε κάποια ειδικότερη λεπτομέρεια από τις σημαντικότερες εφημερίδες της πόλης, που δεν ανέφεραν ούτε καν τους τίτλους των έργων!

Ωστόσο ο Νίκανδρος Μαρκίδης, εκ των συντελεστών της ερασιτεχνικής ομάδας και συνεργάτης του περιοδικού Κινηματογραφικός Αστήρ, έγραψε ότι επρόκειτο για τα φιλμ «Ο Μαρκ γκαρσόνι» και «Ο Μαρκ πολυτεχνίτης» του ερασιτεχνικού κινηματογραφικού ομίλου «Ο μικρός Αστήρ». Η σκηνοθεσία ήταν του Μάρκου Σχοινά, που υποδυόταν και τον κεντρικό ήρωα «Μαρκ», μιμούμενος τον Σαρλώ. Στις ταινίες συμμετείχε και ο Μαρκίδης, ο οποίος επίσης ανέλαβε την εμπορική τους εκμετάλλευση.

Οι ταινίες προβλήθηκαν και σε άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, όπως στην Ξάνθη (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου· κινηματογράφος «Μέγας») και στις Σέρρες (μέσα Απριλίου· «Ορφεύς»). Η παρέα των τριών παρουσίασε κι ένα δράμα με τίτλο «Έρως αγρότου», όμως είναι αδιευκρίνιστη η ημερομηνία προβολής.

* * *
Ερασιτεχνικός κινηματογραφικός όμιλος με την επωνυμία «Νεοελληνίκ Φιλμ» είχε ιδρυθεί την ίδια περίοδο και στην Καβάλα. Γύρισε ταινίες επικαιρότητας (γιορτές, αγώνες κλπ.), οι οποίες προβλήθηκαν στα μέσα Απριλίου 1926, όμως παρουσίαζαν τεχνικές ελλείψεις και φαίνεται ότι το πείραμα δεν συνεχίστηκε, καθώς άλλωστε η εταιρία δεν διέθετε ιδιαίτερους οικονομικούς πόρους.


Πηγές:
Δημοσιεύματα του περιοδικού Κινηματογραφικός Αστήρ (Μάιος 1925· Φεβρουάριος, Απρίλιος 1926) και της εφημερίδας Μακεδονία (Δεκέμβριος 1977).

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Παληά Αθήνα»: Η πρώτη σατιρική ταινία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου