Ζουρνάλ και άλλα του 1929

ζουρνάλ από τη Θεσσαλονίκη:
-- Τον Ιανουάριο, ο κινηματογράφος «Διονύσια» εγκαινίασε την προβολή ταινιών τοπικού ενδιαφέροντος (κυρίως αθλητικών), κινηματογραφημένων από τη «Φωτο - Ελεκτρίκ Φιλμ», που τις ονόμαζε «Εφημερίς Διονύσια»:
Από τις 14.01: Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη και ο φιλικός αγώνας Ηρακλής - ΠΑΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου και έληξε με σκορ 2-3.
Από τις 21.01: οι φιλικοί αγώνες Ηρακλής - Γιουγκοσλάβια της 12ης Ιανουαρίου (σκορ 2-2) και Μικτή Θεσσαλονίκης - Γιουγκοσλάβια της 13ης Ιανουαρίου (σκορ 4-3).
Από τις 28.01: ο φιλικός αγώνας Ηρακλής - Άρης της 19ης Ιανουαρίου που έληξε 4-0 και άλλα γεγονότα.
Στις 03.02 προγραμματίστηκε η προβολή της ταινίας που κατέγραψε την έναρξη της Β’ σειράς του πρωταθλήματος μπάσκετ της ΧΑΝΘ στις 27 Ιανουαρίου. Οι αθλητές του Άρη και της ΧΑΝΘ πόζαραν στην κάμερα, ενώ κινηματογραφήθηκαν και δύο αγώνες: η φιλική συνάντηση Άρης - ΧΑΝΘ που έληξε με σκορ 25-11 και η επίσημη αναμέτρηση της αναπληρωματικής ομάδας του Άρη με την ΑΕΚ, που έληξε 38-20.
Από τις 25.02: η ταινία του χορού της Μακεδονικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας της 20ης Φεβρουαρίου, κατά τον οποίο Θεσσαλονικιές κοπέλες χόρεψαν μακεδονικούς χορούς ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες.

-- Ο Ηρακλής Φοίβος ήταν παρών στα καλλιστεία για την εκλογή της Μις Μακεδονία - Θράκη, που διοργανώθηκαν στη Λέσχη Συντα­κτών στις 16 Μαρτίου. Η σχετική ταινία του προβλήθηκε στο «Πατέ» από τις 31.03.

-- Ο Ηρακλής Φοίβος και η «Φωτο - Ηλεκτρίκ» κινηματογράφησαν επίσης την άφιξη του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη στις 7 Απριλίου. Πρώτη προβολή: «Πατέ» Θεσσαλονίκης στις 08.04.

-- Το Σεπτέμβριο, η «Γκλόρια φιλμ» ετοίμασε μια ταινία από την 4η Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία προβλήθηκε στον κινηματογράφο «Πατέ» και αξιολογήθηκε ως «αξιοθαύμαστα επιτυχημένη απ’ όλες τις απόψεις».

ζουρνάλ από την υπόλοιπη Ελλάδα:
-- Στις 20 Ιανουαρίου, κινηματογραφήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για την εκλογή της Μις Ελλάς, ο οποίος διοργανώθηκε στο κέντρο Ντελίς, καθώς και η αναχώρηση της νικήτριας, Ασπασίας Καρατζά, για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Πάτρα, με ταχεία αμαξοστοιχία τέσσερις μέρες αργότερα.

-- Η ταινία του αποκριάτικου χορού των Κινηματογραφιστών, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου στο «Κε­ντρικόν», προβλήθηκε σ’ όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες της πρωτεύουσας.

-- Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

-- Ο ελληνοϊταλικός ποδοσφαιρικός αγώνας της 7ης Απριλίου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Κινημα­τογραφήθηκαν οι 20.000 θεατές, οι επίσημοι, η κόρη του Μουσολίνι, οι δύο ομάδες και φυσικά οι κυριότερες φάσεις του αγώνα. Πρώτη προβολή: «Αττικόν Σπλέντιτ» από 08.04.

-- Η άφιξη των ΑΧΕΠΑΝΣ και η γιορτή προς τιμή τους στο Στάδιο. Προβολή: «Αττι­κόν Σπλέντιτ» από 15.04.

-- Τα εγκαίνια και η κίνηση της πρώτης λαϊκής αγοράς στο Θησείο στις 18 Μαΐου.

-- Η κηδεία του Εμμανουήλ Μπενάκη, που έφυγε από την ζωή στις 20 Ιουνίου. Ταινία της «Νταγκ Φιλμ».

-- Οι Παμβαλκανικοί αγώνες στίβου, που πραγματοποιήθηκαν στο Στάδιο το Σεπτέμβριο.

-- Η εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού με σκορ 5-2 στις 8 Δεκεμβρίου. Από την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησε η προβολή της ταινίας στο «Σπλέντιτ» του Πειραιά μαζί με την «Μπόρα».

-- Τον Αύγουστο του 1929, κινηματογραφήθηκε το ταξίδι αναψυχής του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλιάς, Εντουάρ Ερριώ, στη Βόρειο Ελλάδα – πιθανότατα όχι από γαλλική κινηματογραφική εταιρία, αν αναλογιστούμε ότι η κάμερα κατέγραψε την υποδοχή του Ερριώ ακόμη και στο χωριό Καστανιά της Κοζάνης!

ζουρνάλ από την ομογένεια στις ΗΠΑ:
-- «Η Τεγέα και η Τρίπολις εν Σικάγω» είναι ο τίτλος της ταινίας που λήφθηκε κατά τη διάρκεια «εξοχικής διασκέδασης» του Τεγεατικού Συνδέσμου Αμερικής και του Συνδέσμου των Φαλανθίων με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 3000 Τεγεατών της Αμερικής στις 21 Ιουλίου. Το μήκος της ταινίας ξεπερνούσε τα 2.500 πόδια.

-- Ταινίες από τις ανασκαφές στην Κρήτη, τις οποίες μάλιστα κινηματογράφησε ο ίδιος τόσο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών όσο και μετά το πέρας τους, επέδειξε ο καθηγητής Γεώργιος Ε. Μυλωνάς στα πλαίσια διάλεξής του με θέμα «Αρχαιολογικά ευρήματα της Κρήτης» στο Sherman Hotel του Σικάγο στις 9 Αυγούστου 1929.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου