Ζουρνάλ και άλλα του 1937

-- Η υποδοχή του βασιλιά Γεωργίου Β΄ σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο το Φεβρουάριο. Οι σκηνές της ταινίας:
Α΄. Η άφιξη του «Αβέρωφ» στη Μυτιλήνη – Η ενθουσιώδης υποδοχή του μυτιληναϊκού λαού – Παρελάσεις μαθητών, στρατού, παλαιών πολεμιστών – Το επίσημο γεύμα κλπ.
Β΄. Ο κατάπλους του θρυλικού «Αβέρωφ» στη Χίο. Η έξοδος του βασιλιά – Η παρέλαση μαθητών και μαθητριών κλπ.
Γ΄. Η υποδοχή του βασιλιά στη Σάμο.

-- Το ταξίδι του βασιλιά στην Κρήτη το Μάρτιο. Μια ταινία λήφθηκε ειδικά για τον κινηματογράφο «Πουλακάκη» του Ηρακλείου, όπου ξεκίνησε να προβάλλεται από τις 26 ή 27 Μαρτίου, ενώ ο «Μινώα» του Λιναρδάκη προέβαλλε την επίσημη ταινία της επίσκεψης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιος είχε κάνει τη λήψη.

-- «Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου εν Αθήναις». Ο πρωτοφανής σημαιοστολισμός της πρωτεύουσας, η δοξολογία στη Μητρόπολη και όλη η επίσημη κίνηση: η μεγάλη παρέλαση των στρατιωτικών αεροπορικών, ναυτικών και μηχανικών δυνάμεων, καθώς και όλων των σχολών και πολιτικών οργανώσεων ενώπιον του βασιλιά, του διαδόχου, των πριγκίπων κλπ. Ταινία της «Νταγκ Φιλμ».

-- Μια ταινία με το λόγο του Μεταξά στη Θεσσαλονίκη περιελάμβανε το πρόγραμμα του κινηματογράφου «Σαπφώ» της Μυτιλήνης από τις 17.09.1937, χωρίς όμως να διευκρινίζονται περισσότερες λεπτομέρειες.

-- Η εκδρομή 85 Καστοριανών που ζούσαν στο Παρίσι, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους το καλοκαίρι του 1937. Η σχετική ταινία προβλήθηκε πρώτα στο Παρίσι – προφανώς μεταξύ των μελών του συλλόγου – ενώ μετ’ εμποδίων επιχειρήθηκε η προβολή της στην Καστοριά το καλοκαίρι του 1938. Οι δυσκολίες οφείλονταν στο γεγονός ότι ο κινηματογράφος της πόλης (το «Πάνθεον» του Σμίλκου) ήταν πιο φαρδύς, ενώ εκφραζόταν η ελπίδα ότι το εμπόδιο θα ξεπερνιόταν χάρη στο καινούριο κινηματογραφικό μηχάνημα του ΙΧ συνοριακού Τομέα.

-- Η Σοφία Βέμπο εκτελεί τα πιο γλυκά ελληνικά ταγκό κατά το χορό των Συντακτών στην Αλεξάνδρεια.

-- Η άφιξη του εκπαιδευτικού πλοίου «Άρης» στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Η άνοδος των επισήμων στο πλοίο, οι δεξιώσεις τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο, η αναχώρηση στο Κάιρο, προ του τάφου του Γ. Μηνιάκη στη μονή Αγίου Γεωργίου, η επιστροφή στην Αλεξάνδρεια, ο απόπλους κλπ.

-- Δοξολογία επί του «Αβέρωφ» στο λιμάνι του Αλγερίου. Οπερατέρ ο Μεγαλοοικονόμου.

-- Την ίδια χρονιά, διακεκριμένοι Λάκωνες του Πειραιά σχημάτισαν επιτροπή, με σκοπό το γύρισμα μιας ταινίας 1000 περίπου μέτρων, στην οποία θ’ αποθανατιζόταν η περιοχή της Μονεμβασιάς. Δεν μπορεί όμως να διασταυρωθεί η τύχη αυτού του εγχειρήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου