«Η ελονοσία εν Ελλάδι» και άλλες εκπαιδευτικές ταινίες

Το 1929 παρουσιάστηκε μια πολύ σημαντική ταινία ιατρικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου στην αίθουσα του «Παρνασσού» έγινε η δοκιμαστική προβολή μιας ταινίας για την ελονοσία και τις προσπάθειες καταπολέμησης της, η οποία είχε κινηματογραφηθεί υπό την εποπτεία του καθηγητή Ιωάννη Καρδαμάτη με τη συνεργασία του καθηγητή υγιεινής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και προέδρου του Συλ­λόγου Περιστολής της Ελονοσίας, Κωνσταντίνου Σάββα, ενώ προοριζόταν κυρίως για τα σχολεία όσων πε­ριοχών πλήττονταν περισσότερο από την ελονοσία, προκειμένου οι κάτοικοι να ενημερωθούν για τα απα­ραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Παρουσιάζονταν οι εργασίες του Συλλόγου στον ποταμό Ιλισό και στο Μαρα­θώνα, όπου τα περιστατικά εμφάνισης νέων κρουσμάτων είχαν σχεδόν εξαλειφθεί, όταν παλιότερα έπλητταν το σύνολο σχεδόν των κατοίκων, καθώς επίσης εικόνες από τη Νέα Αγχίαλο, τη Νάουσα και την ευρύτερη Μακεδονία, όπου επίσης υπήρχαν πολλά κρούσματα, δίνονταν πληροφο­ρίες για τα τέσσερα είδη ανωφελών κουνουπιών που απαντώνται στην Ελλάδα, αλλά και οδηγίες για τον τρόπο καταστροφής των εστιών της ελονοσίας. Παράλληλα διανέμονταν έντυπα με οδηγίες για τη με­θοδική χρήση της κινίνης κατά το σύστημα Καρδαμάτη με σκοπό την προφύλαξη των κατοίκων.

Η επιτυχία της δοκιμαστικής προβολής ήταν μεγάλη, ώστε αποφασίστηκε η αποστολή της ταινίας σ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας και πρώτα σε όσα ακριτικά χωριά μαστίζονταν περισσότερο από την ελονοσία. Ακολούθησαν προβολές σε διάφορες επαρχιακές πόλεις, όπως το Αγρίνιο (6 Ιουνίου 1930 στον κινηματογράφο «Θέσπις»), η Δράμα (27.08.1930), η Χίος (14.11.1930 στο σινέ «Αστήρ» ύστερα από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής) κλπ., εντυπωσιάζει ωστόσο το ότι η πρώτη προβολή στη Θεσσαλονίκη πραγμα­τοποιήθηκε μόλις το Μάιο του 1931!

«Βεβαίως η κινηματογραφική ταινία δεν θα εξαλείψη την ενδημικήν νόσον διά μαγείας [..], αλλά θα εκλαϊκεύση ταύτην, οι δε χωρικοί μας θα γνωρίζουν τον τρόπον της λήψεως της κινίνης και τας προφυλάξεις ας πρέπει να λαμβάνουν υπέρ της υγείας των» σημείωνε εύστοχα το Σκριπ.

Η Πατρίς από τη μεριά της τόνισε την ανάγκη παραγωγής και διάδοσης κινηματογραφικών ταινιών «εχουσών ως προορισμόν την εκπαίδευσιν του λαού, του στρατού και των μαθητών των σχολείων», κατά το παράδειγμα ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών. Άλλωστε ήδη τον Απρίλιο του 1929 στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών για πρώτη φορά ξεκίνησε η διδασκαλία των μαθημάτων της εμπορικής πολιτικής, της οικονομικής γεωγραφίας και εμπορευματολογίας διά του κινηματογράφου.

Η ελληνική κυβέρνηση αγκάλιασε την ιδέα του εκπαιδευτικού κινηματογράφου. Την άνοιξη του 1930 φέρεται να υπήρχε μια ελληνική ταινία, στην οποία επιδεικνυόταν η φροντίδα των μωρών από τους ιατρικούς επισκέπτες, όμως μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στον αγροτικό τομέα. Ταινίες παραγωγής του υπουργείου Γεωργίας, με όλες τις λεπτομέρειες της καλλιέργειας των ελληνικών φρούτων (ιδίως του σταφυλιού και του καρυδιού), προβλήθηκαν στους παιδικούς κινηματο­γράφους τον Απρίλιο του 1930, ενώ ενάμιση χρόνο αργότερα το υπουργείο σχεδίαζε την κινηματογράφηση των καλλιεργητικών μεθόδων των Ελλήνων αγροτών, προκειμένου οι ταινίες αυτές να προβληθούν στην ύπαιθρο μαζι με αντίστοιχες ξένες.

Από κει και πέρα, πολύ σημαντική ήταν μια σειρά ηρακλειώτικων ζουρνάλ, που εστίαζαν σε γεωργικοκτηνοτροφικά θέματα. Για παράδειγμα, το Μάιο του 1930, ο κινηματογράφος «Απόλλων» του Ηρακλείου προέβαλλε μια κινηματογραφική ταινία «εγχωρίου παραγωγής» σχετικά με τον τρόπο εκτροφής των ορνίθων, των κουνελιών και των μελισσών από το γεωπόνο του Γεωργικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Βαλλιάνο.

Την ίδια περίοδο, το Ταμείο Προνοίας Ελαιοπαραγωγής του Ηρακλείου εκπόνησε μια ταινία γύρω από την καλλιέργεια της ελιάς και την καταπολέμηση του δάκου. Εκτιμάται ότι παρουσίαζε την εργασία του ψεκασμού των ελαιοδέντρων, την παρασκευή των δακοκτόνων, τους ελαιώνες της Μεσσαράς, το κλάδεμα των ελιών από ειδικά συνεργεία ελαιοκλαδευτών κλπ. και ήταν η μία από τις δύο ταινίες, που παρουσιάστηκαν και στα πλαίσια του πρώτου Παγκρήτιου Γεωργικού Συνεδρίου στο Ρέθυμνο τον Αύγουστο του 1933.

Παραγωγής 1930 ήταν και μια δίπρακτη ταινία, που παρουσίαζε την αποστολή των σταφυλιών Αρχανών στην Ευρώπη μέσα σε σκαφιδωτά κιβώτια, την κοπή των σταφυλιών, τη συσκευασία τους από ειδικούς Γάλλους συσκευαστές και ντόπια συνεργεία, τη μεταφορά τους στο λιμάνι, την τοποθέτησή τους στο ατμόπλοιο κλπ., ενώ τον Αύγουστο του 1931, ο οργανισμός οινοποιείων του Ηρακλείου προγραμμάτισε την κινηματογράφηση των οινοποιητικών εργασιών των μελών του, με σκοπό τη χρησιμοποίηση των σχετικών ταινιών για την εκπαίδευση των παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου