«25 Μαρτίου 1821» («Το λάβαρον του 21»)

Στις 22 Απριλίου 1929, τη μέρα που η «Αστέρω» έκανε πρεμιέρα στο «Σπλέντιτ», στον κινηματογράφο «Ιντεάλ» ξεκινούσε η προβολή ακόμη μιας ελληνικής ταινίας. Ο τίτλος ήταν αποκαλυπτικός του περιεχομένου: «25 Μαρτίου 1821», παραγωγή της «Γκρικ Φιλμ» του Κώστα Λελούδα.

Ο σκηνοθέτης προϊδέαζε για μια ταινία «τελεία και αξία των ταινιών του Χόλυγουντ», «που θ’ αποδώση εις το Έθνος μας δόξα και τιμή» και θα έδειχνε στους ξένους «πώς απεκτήσαμεν την ελευθερίαν μας, ώστε και να προκύψη απ’ αυτής της απόψεως ωφέλεια διά το έθνος μας». Εξάλλου, τα διαφημιστικά πόστερ σημείωναν ότι τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν «στα ιστορικά τοπεία των αγώνων του Έθνους», η κυβέρνηση είχε διαθέσει «όλα τα ιερά κειμήλια του αγώνος», ενώ μεταξύ άλλων παρουσιάζονταν επί της οθόνης ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Υψηλάντης, ο γέρο-Δήμος, ο Διάκος, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης, ο Ανδρούτσος και η Φιλική Εταιρία.


Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έκανε ο Μάνος Κατράκης, ενώ άλλοι ηθοποιοί που συμμετείχαν ήταν οι: Λέα Λελούδα, Δημήτρης Μπατής, Γιώργος Μούγιος, Νίκος Γεωργαλάς, Παύλος Καταπώδης, Λ. Δαδιανός, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Μπουλάνος.


Λίγες μόλις μέρες μετά την πρεμιέρα στο «Ιντεάλ», η ταινία προβλήθηκε στις Σέρρες (30.04 έως 03.05.1929, κινηματογράφος «Διονύσια») με αλλαγμένο τον τίτλο: «Λάβαρο του '21». Έτσι θα προβαλλόταν αργότερα και στους συνοικιακούς και θερινούς κινηματογράφους της πρωτεύουσας.

* * *
Η «Γκρικ Φιλμς» σχεδίαζε την παραγωγή ακόμη μιας ταινίας με τίτλο «Ζιλχά», βασισμένης στο ομώνυμο διήγημα του Αυγούστου Σκλάβου, ο οποίος θα υπέγραφε και το κινηματογραφικό σενάριο, ωστόσο το σχέδια δεν ευοδώθηκαν, πιθανόν λόγω της εμπορικής αποτυχίας του «Λάβαρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου