Ζουρνάλ και άλλα του 1936

-- Η τελετή του αγιασμού των υδάτων (Θεοφάνια) στον Πειραιά.

-- Η κηδεία του στρατηγού Γεωργίου Κονδύλη στις 2 Φεβρουαρίου.

-- Η αναχώρηση του βασιλιά για τις γιορτές των Ιωαννίνων – Η αποβίβαση στην Πρέβεζα – Η άφιξη στα Ιωάννινα – Μετάβαση στους ιστορικούς τόπους – Κατάθεση στεφάνου – Στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις κλπ.

-- Οι χιονοδρομίες που διοργανώθηκαν επί του όρους Ζήρεια στην Κυλλήνη από τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου στις 22 και 23 Φεβρουαρίου.

-- Η κηδεία του Ελευθερίου Βενιζέλου το Μάρτιο. Η «Νταγκ Φιλμ» απέστειλε ειδικό συνεργείο στο Πρίντεζι, που κατέγραψε την παραλαβή της σωρού από το πολεμικό «Κουντουριώτη» και τις τιμές που απέδωσαν οι ιταλικές αρχές, στη συνέχεια το διάπλου μέχρι τα Χανιά και τη μεγαλοπρεπή κηδεία με όλες τις λεπτομέρειες.
Εξάλλου, η Ελληνική Κινηματογραφική Ένωσις κινηματογράφησε εκτός των άλλων το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Βενιζέλος, καθώς και τις τοποθεσίες όπου έλαβαν χώρα διάφορα σημαντικά γεγονότα της ζωής του.

-- Η εθνική γιορτή στο Στάδιο – Παρελάσεις ευζώνων.

-- Τα αποκαλυπτήρια του ηρώου της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου.

-- Οι γιορτές της επετείου της εξόδου του Μεσολογγίου στις 5 Απριλίου.

-- Η κηδεία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δεμερτζή στις 14 Απριλίου.

-- Κάμερα κατέγραψε τα αιματηρά επεισόδια με τους δώδεκα νεκρούς στη συγκέντρωση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαΐου. Η ταινία, που καταδείκνυε την εγκληματική ευθύνη των αστυνομικών, κατασχέθηκε από τις αρχές πριν την προβολή της, ώστε ο Ριζοσπάστης ζητούσε να μάθει «τι έγινε η ταινία αυτή και τι μέτρα πάρθηκαν για τη διαφύλαξή της» ζητώντας να μην παραμείνει στα χέρια της αστυνομίας, αλλά «να παραδοθεί αμέσως σε επιτροπή από επιστήμονες εμπειρογνώμονες, ώστε να μην αποκοπούν απ’ αυτήν οι εικόνες εκείνες που θα δείχνουν την εγκληματική δράση των δολοφόνων».
-- «Τα θερινά γυμνάσια του ελληνικού στόλου».

-- Η τελετή της επίσημης παράδοσης στη βασιλική στρατιωτική αεροπορία των υπό του ομογενούς Δημητρίου Κοταρέλια δωρηθέντων δύο καταδιωκτικών αεροπλάνων.

-- Ο αγώνας πάλης του Τζιμ Λόντου με τον Ντιναρλή Μεμέτ στο Στάδιο στις 2 Αυγούστου. Ταινία της «Νταγκ φιλμ» με οπερατέρ το Μιχαήλ Γαζιάδη.

-- Οι Ζ΄ Βαλκανικοί αγώνες που διεξήχθησαν στο Στάδιο (27 Σεπτεμβρίου - 6 Οκτωβρίου).

-- Η μετακομιδή των λειψάνων μελών της βασιλικής οικογένειας, που είχαν πεθάνει εκτός Ελλάδος κατά τη διάρκεια της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτός από την επίσημη ταινία της «Νταγκ Φιλμ», μια δεύτερη ταινία λήφθηκε από Αιγυπτιώτες Έλληνες, ειδικά απεσταλμένους στην Αθήνα για το σκοπό αυτό.

-- Η πιο ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πρωτοβουλία του 1936 ήταν η προβολή σειράς ταινιών του φωτορεπόρτερ και οπερατέρ, Κυριάκου Κουρμπέτη (που περιελάμβαναν και πλάνα από γεγονότα που ήδη αναφέρθηκαν):
i) Από 29.06 στο «Ρουαγιάλ»: σκηνές από την έκλειψη του ηλίου στο Σούνιο, τα γυμνάσια του στόλου, την αθλητική κίνηση και τις εμφανίσεις των κυριοτέρων άσων, εικόνες από τη χωρική ζωή με τους περισσότερους ανά την Ελλάδα τοπικούς χορούς κλπ. Δημοσίευμα της εφημερίδας Ακρόπολις έκανε λόγο «περί αληθινού κομψοτεχνήματ­ος εκτελεσθέντος με έμπνευσιν πραγματικήν και ευρωπαϊκόν γούστο», ενώ επισημαινόταν ότι το φιλμ ήταν διαν­θισμένο με φουτουριστικά σκίτσα και τίτλους, ώστε «να μη έχει να ζηλεύση τίποτε από τας ευρωπαϊκάς και αμερικανικάς ταινί­ας του είδους του».

ii) Από 17.07 στον «Έσπερο»: ζουρνάλ με όλα τα τελευταία αθλητικά γεγονότα (γκραν πρι, ντέρμπι, οι τε­λευταίες προπονήσεις των πρωταθλητών μας για το Βερολίνο, όλοι οι αναχωρούντες αθλητές κλπ.).

iii) Από 24.08 στο «Ρουαγιάλ»: ακτουαλιτέ με το πανηγύρι της Τήνου, την Α΄ Παγκυκλαδική έκθεση Σύρου, εικόνες από τη Μυτιλήνη, την Αγιάσσο και τη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς, την τελετή παράδοσης και βάφτισης των δύο δωρηθέντων αεροπλάνων και την έκθεση της Κηφισιάς.

iv) Στα τέλη του χρόνου προβλήθηκε και το ομιλούν ζουρνάλ «Ελληνικά Νέα - Από όλην την Ελλάδα» της «Φωτο-Φιλμ Κουρμπέτης» με τα κυριότερα γεγονότα του δεκαπενθημέρου:
Η συγκέντρωση της σπουδάζουσας νεολαίας και ο λόγος του πρωθυπουργού  – Τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα, σκιέρ – Η δοκιμή των νέων ωτομοτρίς παρουσία του υπουργού των Σιδηροδρόμων, Σπυρίδωνος – Ο αεροπορικός γύρος της Ελλάδας – Η γιορτή του αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά – Το προσκύνημα των Παλαιών Πολεμιστών στον τάφο του βασιλιά Κωνσταντίνου – Η παρουσίαση των δημάρχων και κοινοταρχών στον πρωθυπουργό και τον υπουργό-διοικητή Κ. Κοτζιά.

Ο Κουρμπέτης σχεδίαζε την παρουσίαση ενός νέου ομιλούντος ζουρνάλ ανά δεκαπενθήμερο, γι’ αυτό και η εταιρία του προσέλαβε ολόκληρο συνεργείο με οπερατέρ και εκφωνητές, συμβλήθηκε με την ξένη κινηματογραφική εταιρία «Προβ-Σαλ» και ξεκίνησε συνεργασία με το μακετίστα-σκιτσογράφο Νικ. Καστανάκη.

ταινίες από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο:
-- Μια κινηματογραφική έκπληξη από την ομογένεια των ΗΠΑ: η «Ελληνοαμερικα­νική Κινηματογραφική Εταιρία», πρόεδρος της οποίας ήταν ο Mike Agathakis, κινηματογράφησε μια ψυ­χαγωγική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο «Manhattan Opera House» στις 26 Φεβρουαρίου. Ειδι­κότερα, ο οπερατέρ (αλλά και σκηνοθέτης, τεχνικός ήχου κλπ.) Peter Protopapas έλαβε πλάνα από το θεω­ρείο, την πλατεία, τα παρευρισκόμενα σωματεία και τους συλλόγους με τα λάβαρά τους, ενώ στη σκηνή φιλοξε­νούνταν δυο μανδολινάτες, εκτελέσεις ελληνικών χορών και μια ορχήστρα από ελληνόπουλα που τραγου­δούσαν τον εθνικό ύμνο.
Σκοπός ήταν ν’ αποτυπωθεί στην κινηματογραφική κάμερα η ζωή του ελληνισμού της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια το φιλμ να προβληθεί όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και όπου αλλού υπήρχαν ελληνικές κοινότητες. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε ή αν προβλήθηκε η ταινία στη χώρα μας, ωστόσο οι Έλληνες της Νέας Υόρκης την παρακολούθησαν σε μια μοναδική προβολή στις 8 Μαρτίου 1936 υπό τον τίτλο «Ο Ελληνισμός της Αμερικής ομιλεί».

-- Ο Γ. Κ. Χαραλαμπίδης εμφανίζεται ως παραγωγός μιας ταινίας από την Αλεξάνδρεια με θέμα την ενθρόνιση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Νικολάου Ε΄. Η ταινία παρουσίαζε την εκλογή, ολόκληρη την πανηγυρική τελετή της ενθρόνισης, τις δεξιώσεις, τις παρελάσεις, τη μεγαλοπρεπή πομπή που διέσχισε τις κυριότερες οδούς της Αλεξάνδρειας συνοδεία τιμητικής φρουράς του αιγυπτιακού στρατού, τις αφίξεις των επισήμων και την άφιξη του νέου Πατριάρχη στα διαμερίσματα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

-- «Η Μαχομένη Ελλάς». Μ’ αυτόν τον τίτλο, τον Ιούνιο του 1936 προβλήθηκε στο Κάιρο μια ταινία της «Νταγκ Φιλμ», στην οποία συγκεντρώθηκαν πλάνα από διάφορες φάσεις της πολεμικής δράσης του βασιλιά Κωνσταντίνου στα πλαίσια της Μικρασιατικής εκστρατείας.

-- «Ένας γύρος στην Ελλάδα» ήταν ο τίτλος μιας ενδιαφέρουσας ταινίας με διάφορα ελληνικά τοπία – όχι όμως απαραίτητα και ελληνικής παραγωγής – η οποία προβλήθηκε στο Κάιρο (κιν/φος «Ριτζ») τον Ιούλιο του 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου