Το πρώτο «αθλητικό» φιλμ (Πάντρεμα κινηματογράφου και οπερέτας)

Το 1929 χρονολογείται η πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας με αθλητικό περιεχόμενο. Ο λόγος για μια κωμική ταινία μικρού μήκους, που δεν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά στο θέατρο στα πλαίσια της οπερέτας «Ερωτικόν ματς» των Δ.Σ. Δεβάρη και Άγγελου Μαρτίνο. Ήταν η πρώτη και πιθανόν η τελευταία φορά, που συνδυάζονταν οπερέτα και κινηματογράφος.

Το φιλμ γυρίστηκε στο Πανελλήνιο Γυμναστήριο στις 31 Μαρτίου 1929 με τη συμμετοχή ηθοποιών της παράστασης, ενώ η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό. Σύμφωνα με τη Βραδυνή, ήταν μια «ξεκαρδιστική σκηνή α λα Σαρλώ». Ο πρωταγωνιστής εγγράφεται στο Γυμναστήριο ύστερα από απαίτηση της μνηστής του, ώστε να γίνει αθλητής. Εκεί δοκιμάζεται σε διάφορα αθλήματα, αν και στην πραγματικότητα... υφίσταται των παθών του τον τάραχο, ώσπου στο τέλος μεταφέρεται αναίσθητος στο στίβο. Ο ίδιος νομίζει πως πέθανε, ενώ, όταν τον σηκώνουν στα πόδια του, ψάχνεται μήπως του έλειπε τίποτε!\

Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να προβλήθηκαν στην κινηματογραφική οθόνη και σκηνές από κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο θέατρο «Κεντρικόν» στις 2 Απριλίου. Όσον αφορά τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στην ταινία, κατά πάσα πιθανότητα - δεν υπάρχουν ρητές αναφορές από κάποια πηγή - ήταν ο Ιατρού που υποδυόταν τον Μάραθο, τον κωμικό ήρωα της οπερέτας, όπως και ο Πλεμενίδης στο ρόλο του διευθυντή του γυμναστηρίου.

Άλλοι πρωταγωνιστές της παράστασης, που θεωρητικά θα μπορούσαν να είχαν κάνει ένα πέρασμα από την κινηματογραφική ταινία, ήταν η Αφροδίτη Λαουτάρη στο ρόλο της Μαίρης Φιορέντης (η γυναίκα που έβαλε το μνηστήρα της να υποβληθεί στα γυμναστικά βάσανα), ο Κωνσταντίνου υποδυόταν έναν πρωταθλητή ονόματι Γιώργο Σούτη, ερωτευμένο με τη Μαίρη, ενώ το ρόλο ενός εφημεριδοπώλη αθλητή έπαιζε ο Πέτρος Κυριακός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου