«Στα κύματα του Βοσπόρου»

Ποδαρικό στο 1934 έκανε μια ελληνοτουρκική ταινία, που μιλούσε ελληνικά, αν και γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κωνσταντινούπολη: στα στούντιο της «Ιπέκ Φιλμ» και σε διάφορα σημεία της πόλης. Η ταινία είχε τίτλο «Στα κύματα του Βοσπόρου» (με υπότιτλο «Το μπαρμπεράκι») κι έκανε πρεμιέρα στον κινηματογράφο «Πάνθεον» της Αθήνας την πρωτοχρονιά του 1934. Ήταν μια κινηματογραφική οπερέτα του Γιάννη Κυπαρίσση σε σκηνοθεσία Μουχσίν Μπέη με πρωταγωνίστρια την Ζωζώ Νταλμάς. Το σενάριο της ταινίας αφορούσε έναν ελληνοτουρκικό έρωτα, πλήρως εναρμονισμένο με το κλίμα ελληνο­τουρκικής φιλίας, που δέσποζε εκείνη την εποχή.

Στο πλευρό της Νταλμάς εμφανίζονταν ηθοποιοί του τουρκικού Εθνικού θεάτρου, όπως οι Φέρντυ, Μουαμέρ, Ναζίμ, Σεφκιέ κ.ά. Τη μουσική συνέθεσαν ο Κυπαρίσσης και ο Μουσούτ βέης, ενώ τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Κ. Καπετανάκης. Μεταξύ άλλων στην ταινία ακούστηκαν το «Γελεκάκι», «Όταν μεθά», «Αχ! Αυτός ο έρως», «Σαν πιω κρασί», «Τα ματάκια σου τα ψεύτικα» και «Στην εξοχή ο έρωτας». Χορούς εκτέλεσαν τα κορίτσια του τουρκικού Μουσικού Θεάτρου.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου 1933, όμως δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ήθελαν την ταινία να τιναζόταν στον αέρα με αφορμή την ανάκριση της Ζωζώ Νταλμάς από την τουρκική αστυνομία στα πλαίσια έρευνας για την εξάρθρωση σπείρας λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Με εξ ολοκλήρου φανταστικά ρεπορτάζ οι τουρκικές εφημερίδες ήθελαν την ηθοποιό μεταξύ των αρχηγών της σπείρας, όμως - φυσικά - αυτά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μεγάλη υπήρξε η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού, ωστόσο η ταινία φαίνεται ότι σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου προβλήθηκε αρκετές φορές μέσα στη δεκαετία υπό τον τίτλο «Αχ! αυτός ο έρως».

* * *

«ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΙΚΑΣ»: ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ

Η αρχική πρόθεση των παραγωγών των «Κυμάτων του Βοσπόρου» ήταν να γυριστεί παράλληλα και μια δεύτερη κινηματογραφική οπερέτα σε σενάριο Κίμωνα Καπετανάκη και μουσική Γιάννη Κυπαρίσση. Ο τίτλος της θα ήταν «100 εκατομμύρια προίκα» ή «Εκατομμύρια προίκας» και θα πρωταγωνιστούσαν οι Ζαζά Μπριλλάντη, Χριστόφορος Νέζερ, Άρτεμις Κυπαρίσση, Π. Γαβριηλίδης κ.ά. Τα εσωτερικά γυρίσματα θα πραγματοποιούνταν όλα στο στούντιο της «Ιπέκ», ενώ τα εξωτερικά στην Αθήνα. Ωστόσο η Μπριλλάντη αρρώστησε και υποχρεώθηκε από τους γιατρούς να μείνει κλινήρης για αρκετό διάστημα. Πιθανόν αυτός ήταν κι ο λόγος που η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ. Άλλωστε οι Έλληνες ηθοποιοί δεν είχαν τη δυνατότητα να μένουν επ’ αόριστο στην Κωνσταντινούπολη, παρά μόνο στα πλαίσια θεατρικής περιοδείας για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πηγές:
Δημοσιεύματα των εφημερίδων Ακρόπολις και Ελληνικόν Μέλλον (Απρίλιος 1933 αμφότερες).

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Σας ζητούν στο τηλέφωνο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου