«Οι Εκδικηταί»: Η πρώτη ταινία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας

Στα τέλη του 1921 προβλήθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη ελληνική ταινία αμερικανικής παραγωγής. Πρακτικά ήταν μια ταινία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, προορισμένη για εσωτερική προβολή. Τίτλος της: «Οι Εκδικηταί». Στον ελληνοαμερικανικό τύπο διαφημίστηκε ως «το πρώτον θαυμάσιον κινηματογραφικόν έργον της ελληνικής κινηματογραφικής εταιρίας ΔΙΑΝΑ» με την ονομασία της εταιρίας να μας θυμίζει έντονα - απλή σύμπτωση; - τη «Minerva».

Η ταινία διαφημιζόταν ότι είχε μήκος 10.000 ποδών (πάνω από 3000 μέτρα) και διάρκεια πάνω από δυο ώρες, ενώ το σενάριό της ήταν μάλλον εμπνευσμένο από την ελληνική ιστορία, καθώς κυριαρχούσαν στοιχεία όπως «πίστις και αυταπάρνησις, πατρίς και αθανασία, εμπρησμοί και μαρτύρια, σφαγαί και δηώσεις, θυσίαι και ολοκαυτώσεις».

Όλα δείχνουν ότι η πρώτη προβολή των «Εκδικητών» πραγματοποιήθηκε στο «Franklin Union» της Βοστόνης στις 12 Οκτωβρίου. Ακολούθησε μια μίνι περιοδεία στην πολιτεία της Μασαχουσέτης (28-29.10 στο Λόουελ και 04-05.11 στο Χάβερχιλ), όμως φαίνεται ότι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό.

Αυτό παραδέχτηκε εμμέσως και η ίδια η εταιρία, που επιχείρησε να διορθώσει ό,τι μπορούσε. Από τα μέσα Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε σειρά διαφημιστικών καταχωρήσεων στον ελληνοαμερικανικό τύπο, που ενημέρωναν κάθε ενδιαφερόμενο ότι «Το πρώτον έργον της Ελληνικής Κινηματογραφικής Εταιρίας «ΑΡΤΕΜΙΣ» (Diana), μόλις ετελειοποιήθη και θα επισκεφθή τας διαφόρους Ελληνικάς παροικίας».

Η εταιρία φρόντιζε να διευκρινίσει ότι απαρτίζεται από Έλληνες επιχειρηματίες και ότι στην ταινία έπαιζαν Έλληνες ηθοποιοί, οι οποίοι όμως δεν κατονομάζονταν, όπως και κανένας από τους υπόλοιπους συντελεστές. Ανταπόκριση δεν φαίνεται να υπήρξε και κάπως έτσι διακόπηκε πρόωρα το ταξίδι των «Εκδικητών».

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ταινία του θεατρικού «Γρουσούζη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου