"ΑΣΤΕΡΩ" (η νουβέλα)

Κάποιες φορές, οι εφημερίδες αναδημοσίευαν το σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας σε συνέχειες υπό τη μορφή νουβέλας. Αυτό συνήθως γινόταν λίγο μετά την πρώτη προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους, όταν μια εφημερίδα ήθελε να κερδίσει αναγνώστες επενδύοντας στην εμπορική επιτυχία της συγκεκριμένης ταινίας, σε μια εποχή που η αναδημοσίευση μυθιστορημάτων ή διηγημάτων είχε σταθερή θέση στην ύλη του ημερήσιου τύπου. Τέτοια είναι και η περίπτωση της "Αστέρως", η ιστορία της οποίας, μετά την ολοκλήρωση της πολύ πετυχημένης προβολής της στον κινηματογράφο "Σπλέντιτ" της Αθήνας, αναδημοσιεύτηκε με τη μορφή σύντομου μυθιστορήματος μέσω των σελίδων της εφημερίδας Πατρίς από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 23 Μαΐου 1929.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή η μετατροπή ενός κινηματογραφικού σεναρίου, που μάλιστα έφερε την υπογραφή ενός αναγνωρισμένου λογοτέχνη όπως ο Παύλος Νιρβάνας, σε μυθιστόρημα, ειδικά όταν η μετατροπή αυτή γίνεται αρκετά πετυχημένα όπως στην προκειμένη περίπτωση. Έτσι αποφάσισα να το μεταγράψω εκσυγχρονίζοντας απλά την ορθογραφία του πρωτότυπου και χωρίς να παρέμβω στο λεξιλόγιο ή στο ύφος του συγγραφέα. 
Εισαγωγικά παρατίθενται ένα δικό μου σημείωμα κι ένα άρθρο του Νιρβάνα αναφορικά με τις διαφορές στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος κι ενός κινηματογραφικού σεναρίου (συν ένα σύντομο ιστορικό για το πώς ο ίδιος δέχτηκε να γράψει το σενάριο), όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέα Εστία το Μάιο του 1931. Επίσης, το βιβλίο συμπληρώνεται με εικόνες σκηνών της ταινίας από σχετικά αφιερώματα του γαλλικού περιοδικού Cinémagazine (τ. 10, Οκτώβριος 1931) και του γερμανικού Film-Magazin Vereinigt Mit Filmwelt (ν. 41, 13 Οκτωβρίου 1929). 

Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου