Ελληνικές ταινίες... made in USA – Το πρώτο ζουρνάλ που μιλά ελληνικά

Από το 1921, όταν προβλήθηκαν οι «Εκδικηταί», η πρώτη ταινία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, το ενδιαφέρον των ομογενών για την παραγωγή «ελληνικών» ταινιών δεν κόπασε. Το 1924 ο ηθοποιός Μάικλ Ε. Τέλλεγκεν (αργότερα Μάικ Τέλλεγκεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σπύρου Οικονόμου από το Λουτράκι, με συμμετοχές σε αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ σε μικρούς ρόλους) εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος Ελλήνων που επιθυμούσαν την ίδρυση εταιρίας παραγωγής στο Λος Άντζελες.

Εταιρία με την επωνυμία «Artists Producers Corp.» και σκοπό την παραγωγή ομιλουσών ταινιών με τη συμμετοχή Ελλήνων του Λος Άντζελες φέρονταν ότι είχαν ιδρύσει οι αδερφοί Τζορτζ και Μάικλ Τσαρλς το 1929, ενώ την παραγωγή ελληνικά ομιλούσας ταινίας που θα απευθυνόταν όχι μόνο στην ομογένεια, αλλά και σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, σχεδίαζε και ο κυπριακής καταγωγής ηθοποιός και αθλητής Πολ Ράλι, πρόεδρος του Hollywood Hellenic Club, το 1930.

Τελικά, το 1928 γυρίστηκε το πολυσυζητημένο έργο «Πυγμαλίων και Γαλάτεια», ενώ ακολούθησαν η «Γροθιά του Σακάτη» και το «Αυτή είναι η ζωή», οι πρώτες ταινίες στον κόσμο που μιλούσαν ελληνικά, παραγωγής 1930 και 1931 αντίστοιχα.

Από την Αμερική φαίνεται ότι προήλθε η «πρώτη Ελληνική εφημερίς ομιλούσα εις την ελληνικήν γλώσσα» - ή τουλάχιστον αυτό ανέφερε η εφημερίδα Θεσσαλία του Βόλου με αφορμή την προβολή ενός ομιλούντος ζουρνάλ της Φοξ στην πόλη (από τις 20.09.1931 στο «Αχίλλειον»). Στην ταινία, οι θεατές άκουγαν: διάλεξη στα ελληνικά επί της Ακροπόλεως, λειτουργία στον καθεδρικό ναό Αθηνών με τη συμμετοχή όλου του σωματείου Ελλήνων ιεροψαλτών, τον εθνικό ύμνο, ομιλία του Βενιζέλου στο Ζάππειο, υποδεχόμενος (στα ελληνικά) τον Αμερικανό πρόεδρο περιθάλψεως Εγγύς Ανατολής. Η ταινία συνοδευόταν κι από βόλτα με το αεροπλάνο άνωθεν των Αθηνών.

Στα τέλη 1934 με αρχές 1935 εμφανίστηκε στο Σικάγο η «Cosmograph Hellenic Films», που με καταχωρήσεις στον ομογενειακό τύπο δεσμευόταν ότι οι τρεις πρώτες νικήτριες των τοπικών ελληνοαμερικανικών καλλιστείων «θα λάβουν μέρος σε ταινίες, τις οποίες ελπίζουμε να ξεκινήσουμε σύντομα στα στούντιο μας στο Σικάγο». Την ίδια περίοδο, η ίδια εταιρία εμφανιζόταν να διανέμει στο Σικάγο το «Αυτή είναι η ζωή», ενώ το Μάιο του 1936 θα παρουσίαζε την «Κρουστάλλω», που κατά τα φαινόμενα ήταν μια επεξεργασμένη εκδοχή του «Αγαπητικού της βοσκοπούλας».

Πηγές:
Δημοσιεύματα των εφημερίδων Θεσσαλία (Σεπτέμβριος 1931· εφημερίδα του Βόλου), Saloniki-Greek Press (Ιανουάριος 1935), The Philadelphia Inquirer (Αύγουστος 1930), καθώς και των αμερικανικών περιοδικών The Film Daily (Οκτώβριος 1924) και Variety (Ιανουάριος 1929).

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Η πρώτη ομιλούσα από την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου